Met het openbaar vervoer Lissabon verkennen, wat zijn de mogelijkheden?

Met het openbaar vervoer Lissabon verkennen, er zijn genoeg mogelijkheden! Eerder schreven we al een artikel over reizen door Lissabon met de trein. Echter is dat niet de enige mogelijkheid om je te verplaatsen in deze prachtige Portugese stad. Je kunt namelijk onder andere ook reizen met een tuktuk, boemel trammetje, met de bus of de metro.

Met het openbaar vervoer Lissabon verkennen, wat zijn de mogelijkheden?

Wat de mogelijkheden zijn omtrent het openbaar vervoer in Lissabon en wat je allemaal moet weten over het reizen en de mogelijkheden lees je in dit artikel!

Reizen door Lissabon met de metro

Als je je snel wil verplaatsen in Lissabon is de metro een ideale optie. Metropolitano de Lisboa is het oudste metrosysteem van Portugal en niet heel uitgebreid zoals in andere steden. In Lissabon zijn 4 metrolijnen en de metro’s rijden tussen 6.30 uur en 1.00 uur. Je kunt dus vrijwel de hele dag reizen met de metro.

Hoewel het Metropolitano de Lisboa niet het grootste metrosysteem is, is het goed genoeg om overal in de stad te kunnen komen op een zowel snelle als goedkope manier. De metro’s rijden regelmatig en zijn vrijwel altijd op tijd, dat is natuurlijk ook wel fijn!

VIVA VIAGEM KAART 
Voor het reizen met de metro heb je een Viva Viagem kaart nodig welke je voor €0,50 kunt aanschaffen. Je kunt deze kaart je hele verblijf gebruiken en opnieuw opladen als dat nodig is. Je kunt zelf bepalen hoe veel ritten je op je kaart zet.

Wil je een hele dag reizen? Dan kun je ook een dagkaart aanschaffen van €6,-. Je kunt dan naast de metro ook reizen met alle andere vormen van openbaar vervoer.

Let op: Wanneer je beschikt over een Lisboa Card is een Viva Viagem kaart niet nodig!

openbaar vervoer Lissabon

Met een boemel trammetje door Lissabon

Hoewel de trein en metro ideale manieren zijn om jezelf te verplaatsen is een boemel trammetje misschien wel veel leuker. Er rijden drie verschillende trams door Lissabon, tram 28, 15 en 12. Tram 12 en 28 zijn historische trams wat de beleving van je citytrip natuurlijk wel helemaal afmaakt.

TRAM 12: Deze tram rijdt grotendeels langs de kust van Lissabon en komt door Alfama en Martom Moniz.

TRAM 15: Tram 15 is een moderne tram en is ideaal als je naar de wijk Belém wilt gaan. De tram rijdt tussen Para do Comércio en Belém.

TRAM 28: Deze historische tram rijdt door verschillende, populaire wijken en wordt daarom veel door toeristen gebruikt. De tram komt door Bairro Alto, Alfama, Graça en Estrela.

KABELTRAMS: Deze tram is perfect om mee naar de bovenstad te gaan. Ieder kwartier rijden de trams van boven naar beneden en andersom en je bent binnen één minuut boven. Je kunt vanaf Bairro Alto kiezen uit drie verschillende trams en een ritje kost een paar euro.

Reizen door Lissabon met de bus, snel en goedkoop

Omdat er steeds minder trams rond rijden in Lissabon wordt de bus steeds belangrijker. Het is lekker goedkoop om met de bus te reizen en vaak ook een van de meest snelle manieren om op je bestemming te komen.

Let wel op: de buschauffeurs in Lissabon zijn pittige rijders en geven behoorlijk wat gas. Er staan ook niet voor niets waarschuwingsbordjes in de bussen voor de reizigers die moeten staan.

Beleef Lissabon op een bijzondere manier in een Tuktuk

Met de bus, trein, metro of tram.. tja dat kan in Nederland ook wel. Maar een tuktuk daarentegen is natuurlijk een stuk origineler en dus ook leuker. Overal in de stad rijden tuktuk’s rond. Het is ook het ideale vervoersmiddel omdat ze op veel plekken mogen rijden waar bussen bijvoorbeeld niet mogen komen.

Er zijn verschillende plekken in de stad waar je kunt opstappen, maar het is ook mogelijk om onderweg een Tuktuk bestuurder aan te houden. Het leuke van deze manier van reizen is dat je onderweg nog een hoop te weten komt over Lissabon en de bezienswaardigheden.

Met de Taxi van plek naar plek

Het is wellicht een van de meest dure manieren om door Lissabon te reizen maar je bent wel snel op je bestemming. De taxichauffeurs zijn behulpzaam en vriendelijk en rijden netjes. Hoewel de taxistandplaatsen erg druk kunnen zijn, is de maximale wachttijd rond de 20 minuten.

Wanneer je ‘s avonds bijvoorbeeld na het uitgaan met een taxi gaat komt er vaak nog een kleine toeslag bovenop.

Zelf door Lissabon reizen? Neem een GoCar!

Wanneer je gebruik maakt van een GoCar ben je niet afhankelijk van een andere bestuurder maar kun je zelf door Lissabon rijden. De GoCar beschikt over een GPS en dient tegelijkertijd als gids. Wanneer je langs bezienswaardigheden komt kan de GoCar je meer uitleg geven over wat je ziet.

Er zijn verschillende routes die je kunt rijden en bij iedere route kom je langs bijzondere bezienswaardigheden. Wil je er zeker van zijn dat je een dagje kunt rondrijden met een GoCar? Zorg dan dat je er vooraf een (of meerdere) reserveert.

Wellicht de leukste manier om met het openbaar vervoer Lissabon te leren kennen!

Openbaar vervoer Lissabon

Met de veerboot over de Taag

Voornamelijk locals maken gebruik van de veerboot omdat ze bijvoorbeeld in een voorstad van Lissabon wonen aan de andere kant van de Taag. Echter is het ook mogelijk om als toerist met de veerboot mee te gaan, je kunt op deze manier naar de andere kant van de Taag om Lissabon nog beter te leren kennen.

Daarnaast is het uitzicht vanaf het water prachtig, alleen daarvoor al is het de moeite waard!

Openbaar vervoer Lissabon

Zoals je kunt lezen zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om met het openbaar vervoer Lissabon te verkennen. Op dagen met fijn weer is het ook mogelijk om lekker te wandelen door de smalle steegjes. Fietsen is daarentegen een minder goed idee, de wegen in Lissabon zijn er niet op ingericht.

Het beste kun je dus gebruik maken van de openbaar vervoersdiensten of de benenwagen!