De 5 beste musea in Lissabon

Een musea in Lissabon bezoeken is absoluut de moeite waard. Zeker als je wat over de cultuur van Lissabon wilt leren zijn musea daar ideaal voor.  Er zijn genoeg musea in Lissabon te vinden waar je je prima kunt vermaken. Het voordeel is dat veel musea en bezienswaardigheden in Lissabon bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Maar lopend kun je ook veel bereiken en het is een fijne manier om de stad te leren kennen.

De 5 beste musea in Lissabon

Hoewel er onwijs veel musea in Lissabon zijn die absoluut de moeite waard zijn om eens te bezoeken, lees je in dit artikel de 5 beste musea in Lissabon die je niet mag missen! Door een bezoekje te brengen aan een musea leer je de stad op een totaal andere manier kennen.

1. Fado-museum

In dit museum kom je alles te weten over de Fado, het Portugese levenslied. Het verhaal van de Fado wordt verteld door muzikanten, kunstenaars, artiesten, componisten en liefhebbers van de Fado. Hierdoor ervaar je de totale beleving van toen en zul je ook begrijpen waarom de Fado zo belangrijk is voor Portugezen en dan vooral de inwoners van Lissabon.

Daarnaast kun je in het Fado-museum wassen beelden, bladmuziek en instrumenten bekijken. Terwijl je door het museum loopt kun je genieten van de echte Fado die overal door het musea klinkt.

Het Fado museum bevind zich in de wijk Alfama.

2. Museu do Azulejo

Het kleine Museu do Azulejo beschikt over een grote collectie tegeltjes. Zowel losse tegeltjes als honderden (of zelfs duizenden) tegeltjes bij elkaar waar allerlei kunstwerken mee gemaakt zijn. De collectie van de beroemde Portugese tegeltjes komt uit 5 verschillende eeuwen. Het is erg indrukwekkend om deze oude kunst te bekijken.

Hoewel de tegeltjes in Museu do Azulejo nu als kunst worden beschouwd heeft het niet altijd alleen maar een decoratief doel gehad. In eerste instantie waren de tegeltjes namelijk bedoeld om het huis op temperatuur te houden. Het zorgde zowel voor verkoeling in de zomer als voor warmte in de winter.

Wanneer je het musea door bent gelopen kom je bij een museumwinkeltje uit waar je een tegeltje kunt kopen als souvenir. Voor jezelf, of als cadeautje!

Het Museu do Asulejo bevind zich in de wijk Belém.

Musea in Lissabon - tegeltjes^ Zo’n soort kunst zie je in Museu do Asulejo

3. Museo Nacional de Arte Antiga (MNAA)

In 1884 opende de deuren van het Museo Nacional de Arte Antiga. In dit museum kun je schilderijen, kunst, tekeningen en sculpturen bekijken vanaf de middeleeuwen tot de 19de eeuw. Voornamelijk de werken van Portugese kunstenaars zijn in dit museum terug te zien.

Het MNAA is één van de meest belangrijke musea van Europa, het is zelfs het aller belangrijkste kunstmusea van Portugal.

In dit museum ga je weer even terug in de tijd en zie je veel terug van de Portugese geschiedenis. Een echte aanrader voor geschiedenis en kunst liefhebbers!

Het Museo Nacional de Arte Antiga bevind zich in de wijk Belém.

4. Museu Calouste Gulbenkian

In het Museu Calouste Gulbenkian is opgericht in 1969 en is verdeeld in twee delen. Eén deel met Oosterse en antieke kunst, zoals kunst uit het oude Egypte en Midden-Oosten, Armeense, Grieks-Romaanse en Islamitische kunst. Het andere deel gevuld met kunst uit Europa. Hier worden onder schilderkunst, beeldhouwkunst, boekdrukkunst en toegepaste kunst getoond.

Ook de kunstwerken van Nederlandse kunstenaars zoals Rembrandt van Rijn, Edouard Manet en Peter Paul Rubens zijn te bewonderen in het Museu Calouste Gulbenkian.

Verder kun je er natuurlijk een deel van de collectie van Fundacao Calouste Gulbenkian bewonderen. Dit musea dient als herinnering aan de Britse zakenman Calouste Gulbenkian die in 1955 overleed. Dit was tevens ook zijn laatste wens.

Het Museu Calouste Gulbenkian bevind zich in de wijk Belém.

5. Berardo Museum

In de wijk Belém staat het Berardo Museum, een belangrijk museum in Lissabon als het gaat om moderne kunst. De collectie in het museum bestaat uit kunst die door José Berardo bij elkaar is gebracht. Ongeveer 1000 kunstwerken zijn te bewonderen in het Berardo Museum. José Berardo wilde zijn kunstcollectie tonen aan de rest van de wereld.

De permanente collectie bestaat onder andere uit kunst van Mondriaan, Picasso, Dalí en Pollock. Verder zijn er regelmatig exposities met wisselende kunstobjecten. Over de hele wereld weten mensen het Berardo Museum ondertussen te vinden! Het museum opende in 2007 voor het eerst haar deuren.

Het Berardo Museum bevind zich in de wijk Belém.

Veel verschillende musea in Lissabon

Voor wie graag een bezoekje brengt aan een museum is Lissabon een geschikte city trip. Er zijn veel verschillende musea waar je een kijkje kunt nemen zodat je meer te weten komt over de geschiedenis van Lissabon. Wel handig om vooraf even de openingstijden van de musea te checken zodat je niet voor gesloten deuren staat.

Tip: Wanneer je gebruik maakt van de Lisboa Card kun je gemakkelijk reizen en krijg je korting op verschillende bezienswaardigheden, restaurants en musea in Lissabon.