De 5 mooiste plekken en bezienswaardigheden van Lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon: welke mag je absoluut niet missen?  Wanneer je besluit een paar dagen te vertoeven in deze prachtige stad hoef je je niet te vervelen. De kans is eerder dat je niet alles kunt zien, omdat het én een grote stad is, én er heel veel te zien is. Zorg dus dat je vooraf alles goed plant en ook lang genoeg gaat zodat je kunt genieten van alles wat je wil zien en meemaken.

De 5 mooiste plekken en bezienswaardigheden Lissabon

Lissabon is een prachtige stad en er is genoeg te zien en te doen. Onderstaande bezienswaardigheden in Lissabon mag je absoluut niet missen.

1. Paleizen en kastelen

In de plaatsen Queluz en Sintra kun je de mooiste kastelen en paleizen van Lissabon bezoeken. Paleis van Queluz is een oud zomerresidentie van de Portugese koninklijke familie afkomstig uit de 14e en 16e eeuw. Rondom het paleis vind je het Robillon paviljoen en onwijs mooie tuinen.

Boven de plaats Sintra vind je bovenop een heuvel het kleurrijke Paleis van Pena. Het paleis is gebouwd op restanten van een oude Hiëronymietenklooster.

Verder vind je in Sintra op een andere heuvel een moors kasteel, wat ook wel Castelo dos Mouros genoemd wordt. Het oude kasteel wordt met 450 meter muur omringd en om de hoogste toren te kunnen bekijken zul je 500 treden omhoog moeten klimmen.

Wat ook de moeite waard is, is het stadskasteel Castelo de Sao Jorge (ligt in de wijk Alfama). Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Het kasteel ligt op de hoogste heuvel van de stad en het fundament van dit kasteel is zeker al 2500 jaar oud.

2. Kathedraal van Lissabon

Wanneer je het stadskasteel Castelo de Sao Jorge bent gaan bekijken kom je wanneer je terug naar beneden loopt langs de Kathedraal van Lissabon. Zeker de moeite waard om hier even een kijkje te nemen. Deze kerk is bijna 1000 jaar oud en daarmee niet alleen een van de grootste, maar ook een van de oudste kerken van Lissabon.

De Kathedraal van Lissabon is met regelmaat gerestaureerd moeten worden door de vele aardbevingen. Echter heeft het daardoor wel een mooie uitstraling, meerdere architectuurstijlen zijn zichtbaar wat zorgt voor een mooi geheel.

Nog een aantal kerken en kathedralen in Lissabon die de moeite waard zijn om eens te bezoeken zijn: Santa Maria de Belém Church, Basílica da Estrela en Igreja Sao Sebastiao da Pedreira.

Bezienswaardigheden Lissabon - Torre de Belem^Bezienswaardigheden Lissabon: Torre de Belém

3. Stadswijken Bairro Alto, Alfama en Baixa

Bairro Alto is een wijk in het stadscentrum van Lissabon, deze wijk staat voornamelijk bekend om de winkelstraatjes en uitgaansgelegenheden. Je loopt door de smalle straten en hoge gebouwen waardoor je voornamelijk in de schaduw loopt waar je kunt genieten van artistieke winkels, kunstgalerijen, restaurants en cafés.

Alfama ligt net zoals Bairro Alto op een heuvel, de wijk bestaat al sinds de middeleeuwen. Je kunt langs de rivier de Taag omhoog lopen richting het kasteel. Tijdens de wandeling kom je door de mooie, leuke maar ook smalle straatjes van Alfama. Alfama staat ook bekend om de Fado muziek. Deze muziek is ontstaan in de 19de eeuw en is een soort Portugese smartlappen muziek.

Baixa ligt tussen twee heuvels en werd in 1755 door een aardbeving helemaal verwoest. Uiteindelijk is de wijk weer helemaal opgebouwd, het resultaat hiervan is dat Baixa de meest moderne uitstraling heeft van de 3 stadswijken.

Deze drie wijken zijn de leukste wijken waar je lekker doorheen kunt slenteren en genieten van de omgeving en de cultuur. Daarnaast heb je ook in deze wijken genoeg bezienswaardigheden waar je je kunt vermaken.

4. Mosteiro dos Jéronimos

Mosteiro dos Jéronimos, ook wel het Hiëronymietenklooster genoemd is een groot, oud klooster in de wijk Belém. Het klooster is gebouwd in de manuelstijl (rond de 16e eeuw) en beschikt over meerdere ruimtes: de kerk Santa Maria de Belém, de kapittelzaal, het refectorium, de kruisgang en de sacristie.

In het Mosteiro dos Jéronimos zie je het Portugese scheepvaart verleden goed terug, denk aan: ankers, touwen, zeedieren en schelpen. Tijdens de bouw van het Hiëronymietenklooster heerste koning Dom Manuel I. Degene die een belangrijke bijdragen had bij de ontdekking van de zeeweg naar India, dit maakte hem de rijkste monarch van Europa.

In de wijk Chaido is ook een mooi klooster wat absoluut de moeite waard is, dit is het Carmoklooster waar een kerk bij gevestigd is. Beide gebouwen zijn tijdens de aardbeving in 1755 flink beschadigd geraakt maar het ziet er heel indrukwekkend uit.

Bekijk ook de leukste Musea van Lissabon! >>

5. Torre de Belém

Aan de rivier de Taag ligt de Torre de Belém, deze toren (die vroeger diende als wachtpost) is gebouwd in het begin van de 15e eeuw. Het is een opvallend gebouw met een mooie architectuurstijl ontworpen door Francisco de Arruda. Wellicht dat hij zich heeft laten inspireren door zijn reizen door Noord-Afrika. Er zijn namelijk veel Moorse elementen terug te zien.

De toren diende vroeger als wachtpost tegen piraten en stond destijds midden in de rivier. Vandaag de dag staat de toren aan de rand van het water door veranderingen van de rivier. Als het gaat om bezienswaardigheden in Lissabon is dit een echte aanrader.

Bezienswaardigheden Lissabon

Bezienswaardigheden Lissabon zijn er meer dan genoeg! Wanneer je besluit een citytrip naar Lissabon te maken is het raadzaam er ook voldoende tijd vooruit te trekken. Anders kom je lang niet overal aan toe! Het voordeel is dat je met het openbaar vervoer gemakkelijk van plek naar plek kunt gaan. Op deze manier hoef je niet perse overal heen te lopen maar kun je ook lekker reizen met de trein, bus of de metro.

Korting bezienswaardigheden Lissabon
Wanneer je een Lisboa card hebt krijg je korting op verschillende bezienswaardigheden, musea en restaurants.